BEST LBG Belgrade

Извор: ВикиЕТФ

BEST --- Board of European Students of Technology

Садржај

Шта је БЕСТ?

БЕСТ је непрофитабилна и неполитичка организација студената технике Европе. Од 1989. БЕСТ повезује студенте Европе, обезбеђује сарадњу и размену међу студентима Европе. У оквиру БЕСТ-а функционише око 70 Локалних БЕСТ група које у преко 25 европских земаља изграђују добро организовану, моћну и иновативну студентску мрежу. Чланови БЕСТ-а верују у: интернационализацију, разумевање разноликости европских култура, могућност рада на интернационалном нивоу. Све ово, БЕСТ покушава да пружи европским студентима технике својим академским и неакадемским курсевима који се организују на око 70 универзитета Европе током године. Активни чланови БЕСТ-а организују и учествују и у догађајима као што су радионице, тренинзи, семинари, као и генерални састанци, на којима стичу многа знања и искуства везана за пројектовање, тимски рад или организационе способности. БЕСТ има чланове у свим деловима Европе и представља важну везу за студенте Европе. Главни циљ је да студенте уведе у троугао "студенти-компаније-универзитет", јер сви ми овом и тежимо.

Шта је ЛБГ?

LBG - Local BEST Group,(Локална БЕСТ група) је основна ћeлија БЕСТ-а. Од ЛБГ-а све почиње. Оне су легални чланови БЕСТ-а. На универзитету може постојати само једна ЛБГ и једини представник универзитета је његова ЛБГ. То су групе студената технике који раде на удружењу на свом универзитету. БЕСТ чини око 70 чланова, Локалних БЕСТ група, у 25 земаља Европе. Група студената са универзитета који не припада БЕСТ-у, а која жели да постане члан БЕСТ-а треба да добије статус Обсервер-а (Посматрача) пре него што званично приступи организацији.

Шта ради БЕСТ?

Едукативни програми које за студенте организује БЕСТ покренути су с намером да се допуни знање које се не може добити на факултетима а које може бити корисно у будућој каријери инжењера.

Они окупљају око 20 до 25 студената који у 7-15 дана, колико трају курсеви, могу да науче више о технологији, маркетингу, економији итд. или да развију вештине као што су пројектовање или организација ... То је, такође, изванредна прилика да се упозна нова земља, култура и остваре нова пријатељства. Уз помоћ професора са универзитета одржавају се предавања, а сам смештај и друштвене активности обезбеђује Локална БЕСТ Група.

Са 2 генерална састанка, 8 радионица, 12 састанака одбора, основним студијама, културним разменама, тренинзима, регионалним састанцима, тешко да постоји једна недеља у којој БЕСТ одмара.

БЕСТ има 5 одбора и 6 радних група, и свака се бави различитим активностима. Рад у одбору скоро да је виртуелан. Интерни састанци су најбоље место за размену знања, идеја и решења за актелне теме којима се бави БЕСТ.

Културна размена

Културна размена је још један БЕСТ-ов програм намењен само члановима БЕСТ-а. Организују је 2 или 3 локалне групе БЕСТ-а у циљу упознавања са културом и друштвеним животом БЕСТ градова. Представници једне ЛБГ иду у посету другој ЛБГ, а онда им ова узвраћа посету.

Чланство

На два генерална састанка која се одржавају током године, Генерал Ассемблy и Пресидент Меетинг, БЕСТ треба да одлуци о чланству локалних БЕСТ група: да додели статус Посматрача заинтересованој групи студената са универзитета који још не припада БЕСТ-у, да га унапреди у Baby, а затим и у пуноправног члана.

Сарадња са другим организацијама

Осим сарадње са великим и успешним компанијама, БЕСТ је остварио блиску сарадњу са другим студентским организацијама: немачком - Bonding studenteninitiative e.V. и канадском - Canadian Federation of Engineering Students.

Тимови у ЛБГ Београд

ФР тим - FundRaising (инт. finTeam) Одговорни за сарадњу са предузећима Посао је осмишљавање финансијског дела сваког пројекта који организујемо: журке, презентације, тренинзи, регионални састанак, КУРС... Затим обезбеђивање донација и спозорства у новцу, храни, пићу, промо материјалу, а то подразумева: контактирање фирми, преговори са ПР менаџерима, људима из маркетинга, директорима... Обезбеђивање смештаја страним студентима који похађају курс код нас (преговори са студентским центром,...). Затим превоз људи и сличне ствари које чине саставни део једног пројекта. Учествовање на јобфаир-овима које организују други ЛБГ-еви и који ми успешно организујемо већ две године.

ПР тим - Public Relations (инт. markeTeam) Одговорни за сарадњу за односе са јавношћу Јако занимљив тим! И потребно је да има доста људи. Подразумева: промовисање БЕСТ-а, како интернационалног, тако и локалног, презентацију курсева (уочи сваке сезоне) студентима - на факултетима, у студентским домовима... Укључивање студената који су били на курсевима у те презентације. Активно учешће у организацији промотивних журки (са ФР тимом).

У оквиру овог тима, радиће и:

  1. Медиа тим који ће бити задужен само за промоцију БЕСТ-а преко:
    радиа, телевизије, новина... целе године. Морамо се константно појављивати у медијама и обасипати их информацијама ста се ради и како.
  2. Маркетинг тим (инт. markeTeam) који ће бити задужен за промоцију БЕСТ-а преко летака, плаката и осталог промо-материјала (у сарадњи са ИТ тимом).

ИТ тим - Information Technologies (инт. ITC и webTeam) Одговорни за информационе технологије. Шта су дужности: сајт - комплетно одржавање, од контроле вести које се морају нон стоп убацивати, преко галерије слика, информација о сезонама курсева и начину пријављивања,... Онда, одржавање маилинг листа, има их доста јер ће сваки тим има своју. Дизајнирање летака и плаката, затим промо материјала у оквиру курса - мајице, оловке, фасцикле, качкети, књижице и информатори о курсу, израда одређених ЦД-ова, захвалница фирмама, диплома студентима,... Израда посебног сајта за курс. Прављење Поwер Поинт презентација приликом промовисања БЕСТ-а пред студентима или пред интернационалним БЕСТ-ом.

ХР тим - Human Resources - Одговорни за људске потенцијале

Задаци: са СВАКИМ чланом БЕСТ-а мора да се ради, млади треба да се упознају са организацијом, воде на састанке појединих тимова, оне који су били на курсевима треба саслушати, скупљати предлоге, процењивати ком тиму би требало да се прикључе, укључивати у старту у презентације како би осталим студентима испричали своје утиске са курсева... Овај тим (заједно са председником, секретатом и благајником) је задужен за координацију осталих тимова, као и за обезбеђивање координатора пројекта на коме треба да се ради (сто би Дудо рекао - логистичара). Затим, организовање журки и окупљања ван састанака, нарочито са младим члановима.

У оквиру овог тима радиће и: TiGro - то је тим одговоран за тренинге који треба у великом броју да се организују (у сарадњи са ФР тимом). Тренинге ће држати или гости које ћемо позивати или наши људи поучени прошлогодишњим искуством - организацијом СЦ-а и тренинзима на којима су присуствовалли у току године.

Спољашње везе

Добављено из „http://wiki.etf.rs/wiki/BEST_LBG_Belgrade
Личне алатке
Именски простори
Варијанте
Акције
Навигација
Алатке